Raportul Institutului pentru politici publice (IPP) de monitorizare a activităţii parlamentare pentru legislatura 2008 - 2010 arată că, deşi au ajuns la jumătatea mandatului, unii dintre aleşi nu s-au achitat nici măcar de un sfert din atribuţii. Tonul a fost dat de şefii de partide care au şi mandate de parlamentari. Campion la absenţe este liderul PNL, Crin Antonescu, cu o prezenţă de 1,4% in actuala legislatură. Nici conservatorul Dan Voiculescu şi nici preşedintele UDMR, Marko Bela, n-au adunat participări mai mari de 10%. Cel mai conştiincios lider politic in Parlament s-a arătat Victor Ponta care a atins o prezenţă de 35% în sesiunea februarie-iunie 2010. Totuşi, în sesiunea septembri-decembrie a anului trecut, şeful PSD a devenit invizibil, cu un procent de participare de 0,9 %.
Mulţi dintre parlamentari şi senatori au urmat exemplul liderilor politici. Astfel, voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor s-au decis mai mereu, intre 2008 şi 2010, fără participarea unor veterani ca Bogdan Niculescu Duvăz -PSD (prezenţă de 20%), Viorel Hrebenciuc - PSD (16%) sau Doru Frunzulică -PSD (9%). La Senat, cele mai puţine prezenţe le-au avut Crin Antonescu - PNL (1,3%), Dan Voiculescu - PC (7,5%) şi Ioan Ghişe - PNL (9,6%). La polul opus se află senatorul PDL Gheorghe David (prezenţă 97,7%) şi deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentant al minorităţilor (99,5%).
Raportul IPP mai arată că parlamentarii autohtoni nu au renunţat la migraţia de la un partid la altul. Mulţi dintre aceştia şi-au părăsit partidul pentru a deveni indepenedenţi, precum deputatul PSD, Culiţă Tărâţă (Neamţ), liberalul Claudiu Ţaga (Timiş), sau democrat-liberalul Nicolae Stan (Olt). În numeroase cazuri,statutul de independent reprezintă tranziţia către o altă grupare politică, fie dinspre putere spre opoziţie, fie invers. Există şi excepţii, precum cea a deputatului PSD de Călăraşi, Ioan D