Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a scăpat ieri de moţiunea simplă depusă de opoziţie ca urmare a declaraţiei făcute la Convenţia Naţională a PDL, cum că introducerea votului prin corespondenţă ar aduce democrat-liberalilor un milion de voturi. Dincolo de schimburile deloc amicale de replici care au „condimentat" dezbaterea moţiunii simple, votul înregistrat în Senat arată că partidele la putere deţin controlul încă. Mai exact, coaliţia şi-a mobilizat 67 de senatori, din totalul de 69, pentru a respinge moţiunea. În schimb, opoziţia a reuşit să adune la vot doar 60 de senatori.
Aceasta în ciuda declaraţiilor triumfaliste ale reprezentanţilor Uniunii Social-Liberale, cum că ar fi fost aranjată la Senat schimbarea balanţei putere-opoziţiei. „După congres (Convenţia Naţională din 14-15 mai - n.r.), tensiunile din interiorul PDL au continuat să crească şi există semnale că aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregătesc pentru un alt proiect politic", spunea senatorul PC Dan Voiculescu. Teoria era susţinută şi de fostul deputat PDL Mircia Giurgiu: „Cel puţin un senator, dacă nu mai mulţi, or să plece de la putere şi câţiva deputaţi". Giurgiu dădea şi un termen: „de săptămâna aceasta".
Pentru a schimba majoritatea în Senat, USL ar avea nevoie de doi aleşi, deoarece din cei 68 de senatori ai opoziţiei se scade, la vot, senatorul PSD Cătălin Voicu, aflat în arest.
De ce vrea USL să conducă Senatul
Dacă ar obţine majoritatea în Camera Superioară, opoziţia poate să strice multe din jocurile puterii. Este vorba, în primul rând, de respingerea unor proiecte de lege considerate prioritare de către Guvernul Boc, dar şi de impunerea unor proiecte nesusţinute de Executiv. De exemplu, proiectul deputatului Mircia Giurgiu, prin care ar fi eliminată obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale, obligativitate introdu