DNA susţine că fostul secretar general de la „Interne“ Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias promiteau promovări în funcţie de „atenţiile“ primite. După zeci de ore de percheziţii şi de audieri, procurorii DNA au emis ieri 29 de mandate de reţinere pe numele celor care ar fi „construit“ o reţea care „privatizase“ Portul Constanţa.
Vezi şi:
Frăţia din Portul Constanţa
Ancheta DNA scoate la iveală cum înalţi funcţionari ai statului condiţionau intrările şi ieşirile unor mărfuri din ţară, prin portul Constanţa. Cereau în schimb bani sau funcţii în posturi-cheie. Monitorizările SRI demonsterază că „organizaţia" era bine pusă la punct, fiecare ştiindu-şi ca la carte atribuţiile în scopul facilitării contrabandei cu produse de orice fel din afara graniţelor UE, în special din China. Un rol determinant în săvârşirea faptelor de corupţie, susţine DNA, l-a avut senatorul PDL Mircea Banias, cercetat în libertate datorită imunităţii parlamentare de care beneficiază.El are însă interdicţia de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Funcţionarii vamali implicaţi în această anchetă ajungeau să „colecteze" zilnic şpăgi de câte 7.000 de dolari pentru fiecare transport.
Se ajungea şi în situaţia în care, uneori, la un singur TIR cu marfă introdus ilegal în România, statul era prejudiciat cu peste două milioane de euro. În acest mod, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute sau interzise la import, precum şi produse care nu aveau avizele şi autorizaţiile necesare. De asemenea, în vămile din Constanţa era permisă intrarea unor TIR-uri care declarau mărfuri în cantităţi infinit mai mari decât cele declarate. Procurorii îl acuză de senatorul Mircea Banias că, la 22 octombrie 2010, ar fi pretins de la Eugen Bogatu, fost director al Domeniilor Portuare Constanţa, să-i trimită mai multe bunuri confiscate în vămi. În schimbul produselor, B