Un important reprezentant al generaţiei ’60 din literatura română, autor al memorabilului roman „Îngerul a strigat“, a încetat ieri din viaţă, în vârstă de 79 de ani. Prozatorul, dramaturgul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe.
Fănuş Neagu, născut la 5 aprilie 1932, a fost internat mult timp la Spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă. Scriitorul a decedat „ca urmare a unei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată", se arată într-un comunicat al unităţii sanitare. Trupul neînsufleţit al scriitorului va fi depus azi la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (USR), urmând ca mâine să aibă loc înmormântarea, la Cimitirul Bellu.
EXCLUSIV ADEVĂRUL Fănuş Neagu, interviu: "M-am tutuit cu sfinţii!"
Vorba lui Dinescu: „Fănuş Neagu iubea vinul alb şi mâncarea de peşte“
Din grupul „şaizeciştilor"
La ceasul bilanţului, Fănuş Neagu este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai generaţiei „şaizeciştilor", susţine criticul Nicolae Manolescu. „A debutat încă în 1959, iar volumele lui de povestiri (cinci la număr) din prima parte a operei au apărut până la jumătatea deceniului 7, când s-a produs mutaţia principală în literatura română. Cu toate acestea, povestirile lui Fănuş Neagu de început nu poartă aproape deloc pecetea timpului", spune Manolescu.
„Primul lui roman, «Îngerul a strigat», este unul dintre cele mai întunecate romane despre «obsedantul deceniu», poate singurul tragic cu adevărat. Fănuş Neagu a trecut ca un prozator artist, pitoresc şi straniu. Dintre scriitorii generaţiei '60, el este, împreună cu Dumitru Radu Popescu, al doilea care vine cu o imagine cu adevărat realistă asupra epocii, după Marin Preda şi înainte de Ivasiuc, Buzura, Ţ