A devenit o obisnuinta ca pacientilor bulgari, aflati pe patul de spital, sa li se ceara sa-si procure singuri sangele de care au nevoie pentru transfuzii.
Astfel, foarte multi apropiati ai celor suferinzi ajung sa se targuiasca pe piata neagra a sangelui, tranzactii care au loc, de cele mai multe ori, chiar in fata Centrului National de Transfuzie Sanguina.
Este o realitate sumbra pentru pacientii din Bulgaria, o tara in care donatorii de sange sunt alarmant de putini, spitalele nu au bani, iar piata neagra a explodat pur si simplu, principalii negustori fiind rromii, noteaza Dnes.
Comertul cu sange, in Bulgaria, este interzis si este penalizat cu amenzi de pana la 5.000 euro, dar comertul ilegal cu un astfel de produs este greu de dovedit, deoarece este nevoie de o plangere oficiala din partea celui care a platit donatorului, explica avocatii bulgari.
Rudele suferinzilor sunt atat de disperate, incat ii vad pe donatori ca pe adevarati salvatori. Acestia isi fac veacul in cafenelele din jurul Centrului National de Transfuzie Sanguina, pandind oamenii care au nevoie de ajutorul lor. Nici nu trebuie sa astepte prea mult.
Negocierea incepe de la 250 de euro, iar donatorii nu scad niciodata sub 200. Dupa ce se bate palma, negustorii intermediari aduc donatorul care de obicei se gaseste undeva in apropiere. Acesta intra in clinica, prezentandu-se drept ruda a celui care are nevoie de sange.
Donatorul primeste un certificat, pe care il preda rudelor pacientului, sangele este analizat si, daca nu este infestat, ajunge in banca de sange de la clinica unde este internat pacientul nevoias.
Angajatii Centrului National de Transfuzie Sanguina cunosc adevarata dimensiune a afacerii, dar nu pot sa faca nimic pentru a o stopa. Doar 23 de persoane din 1.000 bulgari doneaza sange in mod voluntar, in