Dintr-o pasiune pentru tramvaie pe care o are din adolescenţă, Adrian a ajuns să realizeze cu fidelitate machete ale mijloacelor de transport din Iaşi.
Adrian şi-a manifestat o afinitate o pentru tramvaie încă din perioada copilăriei. „Bunicul mă plimba mult cu tramvaiul, iar tata obişnuia să-mi facă schiţe. Scânteia s-a aprins în 1998, când la Iaşi au fost aduse primele tramvaie de tip Tatra T4D din Halle, Germania. Am ieşit într-o zi de la ore şi am văzut un tramvai deosebit, cu pantograf asimetric, cum nu mai era până atunci în Iaşi. Am urcat în acel tramvai şi am mers patru ore cu el“, îşi aminteşte Adrian.
A făcut peste 40 de machete
În acelaşi an, tânărul a decis să îmbine pasiunea pentru tramvaie cu ceva practic. Fiind elev la specializarea Arhitectură la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Adrian s-a decis să facă macheta tramvaiului său favorit. „Am fost în depoul RATP şi am măsurat un tramvai, am făcut schiţe şi am trecut la lucru. Pentru materiale am ales cartonul, autocolant din PVC. La pantograf folosesc şuviţe de plastic şi sârmă oţelită. Pentru decupaje am o trusă de cutter. Timpul mediu de muncă pentru o machetă la scară de 1:50 este de 60-80 de ore“, explică Adrian, care a făcut până acum peste 40 de machete, majoritatea după tramvaiele Tatra.
Când nu sunt în expoziţii, machetele lui Adrian pot fi văzute la sediul RATP Iaşi. Pentru prima dată în România, Adrian a organizat o expoziţie cu machete de tramvai la Galeriile Anticariat „Grumăzescu“. Până în prezent au mai avut loc opt astfel de evenimente. La muncă, ieşeanul îşi foloseşte abilităţile pentru a face la comandă machete arhitecturale, amenajări interioare la scară şi prezentări ale exterioarelor de clădiri. Cu toate acestea, macheta la care a muncit cel mai mult este tot a unui tramvai.
„Când s-a împlinit un secol de când tramvaiele circulă în Iaş