În companiile multinaţionale, salariile sunt mai mici şi promovările se fac mai lent. În firmele mici, angajaţii se remarcă mai repede, dar jobul e instabil. Sursa: SHUTTERSTOCK
Celor care simt că au "zvâc" antreprenorial nu le prieşte munca într-o multinaţională, atenţionează experţii în recrutare. Absolvenţii în căutarea primului loc de muncă trebuie să ştie că în multinaţionale salariile sunt mai mici, avansarea se face mai greu, însă postul este mai sigur.
În companiile mici, salariile şi posibilităţile de avansare sunt mai mari, însă jobul este instabil.
Creşterile salariale merg mai greu în multinaţionale
În România, joburile în multinaţionale sunt mai vânate decât în străinătate, unde există acelaşi interes pentru companiile mici. Având o vizibilitate mai mare pe piaţă, marile companii "îşi permit" să ofere salarii mai mici. Se lucrează după reguli stricte, există un risc mic să greşeşti, dar şi să te remarci şi să avansezi înainte de "termen".
"În multinaţională eşti o rotiţă din sistem, te învârţi ca ceilalţi. Lucrurile sunt previzibile: ştii că nu poţi să promovezi mai devreme de doi ani sau că ţi se măreşte salariul cu 15% după atâtea luni etc. Lucrurile se mişcă mai încet, dar cel puţin totul este stabil", subliniază specialistul în recrutare George Butunoiu.
Fiind mai departe de ochii managementului, greşelile sunt mai puţin vizibile şi mai puţin taxate. "Nu prea ai posibilitatea să greşeşti pentru că nu ţi se dă multă responsabilitate timp îndelungat", adaugă recruterul.
"Să furi" meserie vs. să pierzi vremea la traininguri
Pe de altă parte, în companiile mici, puteţi avea un salariu mai mare, vă remarcaţi şi avansaţi mai repede, vi se dau sarcini mai interesante şi mai multă libertate de decizie.
"Munca într-o companie mai mică presupune responsabili