Gradul absorbţiei fondurilor europene alocate ţării noastre prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a ajuns, în luna mai, la 12,43%. Astfel, totalul plăţilor către beneficiari a ajuns la circa 1,4 miliarde lei, contribuţia UE în acest program fiind de 10,4 miliarde lei (2,55 miliarde euro).
Directorul general al Autorităţii de Management POS CCE, Călin Istrăţoiu, a declarat că principalele măsuri care vor fi luate pentru accelerarea absorbţiei fondurilor sunt cumularea primelor două etape ale procesului de evaluare (conformitate administrativă şi eligibilitate), simplificarea dosarului cererii de finanţare şi modificarea criteriului de eligibilitate pentru beneficiari referitor la datorii. Domnia sa a menţionat şi externalizarea unor activităţi precum evaluarea, acordarea prefinanţării şi pentru beneficiarii privaţi în cuantum de maxim 35% din valoarea finanţării nerambursabile aprobate pe baza prezentării unei scrisoari de garanţie bancară corespunzătoare sumei primite ca prefinanţare.
Oficialul POS CCE a subliniat că o măsură de accelerare a absorbţiei este şi creşterea valorii maxime a prefinanţării acordată beneficiarilor publici (de la 20% la 30%) din valoarea finanţării nerambursabile aprobate. La aceasta se adaugă eliminarea obligativităţii depunerii garanţiei de implementare, inclusiv pentru proiectele contractate sau aflate în etapa de contractare (la operaţiunile de investiţii pentru întreprinderi).
O altă măsură benefică este posibilitatea beneficiarilor fondurilor europene prin POS CCE să acceseze asistenţă financiară nerambursabilă pentru a constitui garanţii în favoarea unei instituţii de credit, sub forma gajării sau a ipotecării asupra activelor fixe care fac obiectul contractului de finanţare, prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 606/2010.
Călin Istrăţoiu a mai spus că principal