România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA. O spune într-un interviu la RFI Julia Hall, expertă la Amnesty International pe contra-terorism şi drepturile omului în Europa. Ea cere ca investigaţia să fie coordonată de procurorul general al României. În Italia, de exemplu, o anchetă similară e condusă de un procuror, potrivit Juliei Hall. Ea mai afirmă că ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficientă, independentă şi imparţială".
Rep: România a fost suspectată în ultimii ani că ar fi găzduit închisori secrete ale CIA. Totuşi, oficialii români au dezminţit acest lucru, iar ancheta comisiei parlamentare a arătat că România nu a avut nici un amestec în afacerea aceasta. Vă satisface răspunsul Bucureştiului?
J.H.: Poziţia Amnesty este că ancheta parlamentară din România nu a fost una eficientă, independentă şi imparţială. A avut loc în cea mai mare parte în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie să existe un anumit grad de transparenţă. Deci noi credem că ancheta Parlamentului român nu a îndeplinit cerinţele. De la acel raport au mai apărut alte informaţii privind închisorile secrete din Europa. Ar trebui să existe o investigaţie nouă în privinţa României.
Rep: Cine ar trebui să facă această investigaţie independentă ?
J.H.: În mod ideal, ar trebui să existe o investigaţie la nivel public. Dacă există îngrijorări privind siguranţa naţională, există anumite metode prin care pot fi puse la adăpost anumite informaţii ce pot fi în mod real clasificate. Deci dacă cineva spune "oh, nu puteţi face ancheta, pentru că informaţiile sunt foarte sensibile!", noi ştim din alte ţări că există metode pentru a apăra securitatea naţională şi pentru a asigura totuşi şi o transparenţă majoră. Deci noi cerem o nouă anc