Importanta unei functii in institutiile europene de la Bruxelles se masoara prin etajul la care iti este pozitionat biroul. Iar biroul diplomatului roman Viorel Isticioaia-Budura se afla la unul dintre ultimele etaje ale cladirii Charlemagne, sediul provizoriu al noului minister de externe al UE. Cum a ajuns fostul stagiar din Directia Tari Socialiste a Ministerului comunist de Externe sa dirijeze astazi relatiile dintre Uniunea Europeana si partenerul ei comercial cel mai important, China, este un efect al imprevizibilei istorii europene. Dar cum a devenit tanarul student roman din Beijing-ul lui Mao unul dintre cei mai apreciati sinologi romani este rodul muncii unui intelectual de calibru. Intr-un prim interviu acordat in noua sa calitate, Viorel Isticioaia-Budura vorbeste despre remodelarea relatiilor dintre UE si China, tara a carei ascensiune schimba din mers istoria lumii.
Vlad Mixich: Aveti un birou gol. Nici o fotografie, nici o floare. Nu ati avut timp sa-l decorati?
Viorel Isticioaia-Budura: E stilul meu. Daca iesiti la secretare va vor coplesi poze de bebelusi si alte poze. Mobila am schimbat-o de doua ori, mai e mocheta de schimbat.
V.M.: De ce?
Viorel Isticioaia-Budura: Pentru ca era mai vechiuta. Noi am mostenit aceasta zestre. Nu ne gasiti in sediul nostru cel mai bun. Aici suntem impreuna cu alte departamente ale Comisiei, avem practic un singur etaj, suntem foarte inghesuiti. Sediul Serviciului European de Actiune Externa(SEAE) este in alta cladire si probabil in toamna ne vom muta acolo.
V.M.: Cati oameni aveti in subordine in directia Asia-Pacific?
Viorel Isticioaia-Budura: O suta.
V.M.: Sunt suficienti?
Viorel Isticioaia-Budura: Nu. Dar suntem intr-o faza incipienta, de constructie, Serviciul a inceput sa functioneze abia de la inceputul anului.
V.M.: Import