Ca să-i cumințească pe cei care se gândesc că ar putea să treacă examenul de bacalaureat cu plicul plin cu bani, reprezentanții Ministerului Educației s-au gândit la câteva metode care speră să dea roade.
Şcolile care au posibilitatea vor folosi sisteme de supraveghere video în școli, iar părinții și membrii ONG-urilor sunt bineveniți să supravegheze desfășurarea examenului. Spre exemplu, Inspectoratul Şcolar Timiş a decis să monteze camere video în toate sălile din cele 36 de şcoli generale unde vor fi susţinute probele examenului de bacalaureat. Camerele vor transmite imaginile pe internet şi vor fi stocate pe un server.
Totodată, s-au asprit și pedepsele pentru cei care sunt prinși cu fițuica în mânecă: nu vor mai putea susține examenul în următoarele două sesiuni. Mai exact, dacă în cadrul examenului care debutează pe 8 iunie un elev va fi prins copiind, după ce va primi nota 1 și va fi eliminat din examen, nu va mai putea să reia Bac-ul până la sesiunea a doua de examinare din anul următor.
"Ministerul continuă politică de toleranță zero anti-fraudă la examenul de bacalaureat", spune hotărât ministrul Daniel Funeriu.
Între timp, inspectoratele școlare fac înscrieri pentru cei care doresc să fie observatori la Bac.
Ca și anul trecut, părinții și elevii sau profesorii vor avea la dispoziție o linie verde la care vor putea semnala cazuri de fraudă sau nereguli. Cu toate că nu foarte mulți s-au îngrămădit folosească numărul gratuit pus la dispoziție de minister, Daniel Funeriu susține că va da roade. "Au fost, anul trecut, câteva semnalări, două-trei, unele dintre ele ne-au ajutat mult și au fost soluționate chiar prin înlocuirea unor membri din comisiile de examen", a explicat ministrul.
CITIŢI ŞI: Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu: La Bac 2011, elevii nu vor putea copiaA început înscrierea la B