Gilberto Gerra, şeful departamentului de Sănătate din cadrul biroului anti-drog al ONU, spune, într-un interviu pentru EVZ, că dependenţa de droguri trebuie tratată ca orice boală, nu ca o crimă. Sursa: FLICKR.COM
Italianul Gilberto Gerra, şeful departamentului de Prevenţie şi Sănătate al UNODC (Biroul ONU pentru Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii), vorbeşte în cuvinte mari. Despre cum, dacă scăpăm de sărăcie, scăpăm şi de problema drogurilor. Pictează, în biroul său din sediul ONU Viena, un tablou suprarealist, dar cât se poate de bine fundamentat ştiinţific. Descrie cum rapoartele sale conţin, pe lângă date statistice, informaţii despre copii sud-americani injectându-şi droguri amestecate cu benzină şi afgani trecând de la opium la tablete şi pastile.
Cea de-a 54 Comisie pentru Droguri (Comission on Narcotic Drugs - CND), din martie, a avut loc la exact 50 de ani de la semnarea Convenţiei Unice pentru Stupefiante, din 1961, prima care a trecut pe "lista neagră" oficială droguri celebre, precum canabisul, cocaina sau heroina. Activiştii pro-legalizarea drogurilor au protestat, cerând să fie schimbată, pe motiv că e învechită. Au reclamat că tot conceptul "războiului împotriva drogurilor" e învechit în sine, că e nevoie de deschidere.
Gilberto Gerra crede mai degrabă că trebuie să lucrăm la baza nevoilor care duc la consum de droguri. Într-un interviu acordat la CND pentru EVZ, şeful departamentului de Sănătate în cadrul biroului anti-drog al ONU spune că e nevoie de tratament, nu de puşcărie pentru dependenţi. Că dependenţa e o boală şi trebuie tratată ca atare. "Dacă ai zece paturi în clinică, pentru diabet, atunci vrem zece paturi şi pentru dependenţă de droguri", spune italianul.
LEGALIZARE ŞI VINOVĂŢIE
"Când îl pui într-o celulă, îl pedepseşti de fapt de două ori"
EVZ: Au trecut 50 de an