Austriecii de la Erste, care controlează grupul BCR, s-au hotărât să preia prin sucursala proprie de la Londra clienţii deserviţi de Anglo-Romanian Bank prin birourile din Marea Britanie, în timp ce BCR încorporează afacerile din România.
Şi astfel se încheie istoria de 38 de ani a băncii româneşti autorizată să opereze în City-ul londonez.
"Decizia finală a fost să împărţim operaţiunile Anglo-Romanian: sucursala Erste din Londra preia dosarele de acolo, în timp ce BCR le ia pe cele din România", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR - care deţine integral acţiunile Anglo-Romanian Bank.
După mai multe tentative eşuate de a găsi un cumpărător, Erste stabilise încă de la începutul anului ca BCR să absoarbă portofoliul de business local al subsidiarei sale britanice, însă pentru birourile de la Londra discuţiile s-au mai prelungit.
Încă de la preluarea BCR de către Erste Group, suprapunerea dintre sucursala britanică a austriecilor şi Anglo-Romanian Bank a adus în discuţie oportunitatea păstrării celei din urmă în grupul BCR. Iniţial, austriecii au încercat să facă o afacere din valorificarea licenţei bancare de la Londra - una dintre cele mai râvnite pe piaţa bancară internaţională, însă criza le-a dat planurile peste cap şi n-au mai găsit un cumpărător care să le ofere preţul dorit.
Anglo-Romanian Bank a fost înfiinţată de statul român comunist în 1973, iar în 2001 a ajuns în proprietatea BCR, care a moştenit-o de la fosta Bancorex odată cu preluarea celorlalte active viabile ale băncii aduse la faliment la sfârşitul anilor '90.
BCR a anunţat la începutul lunii aprilie a acestui an că până la jumătatea verii va absorbi afacerile Anglo-Romanian - active, pasive, clienţi - desfăşurate prin intermediul filialei din Bucureşti şi al agenţiilor din Constanţa, Timişoara şi Sibiu. Proprietăţile băncii sunt transferate direct către BCR, c