La Chişinău apar tot mai multe semnale care denotă lipsa de independenţă a justiţiei moldoveneşti şi lipsa de dorinţă a clasei politice de a reforma acest domeniu. Ultimele dezvăluiri se referă la un fond de 2 milioane de euro pe care un mare grup de judecătorii se presupune că îl întreţin din bani murdari, pentru a-şi asigura suport politic parlamentar.
Justiţia în Republica Moldova se transformă într-un mare pericol. Chiar dacă ai dreptate şi aplici corect procedura juridică, dacă nu dai mită - poţi pierde dosare. Ex-ministrul moldovean al Justiţiei, Ion Păduraru, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Baroului Avocaţilor din Moldova a şocat zilele acestea opinia publică cu declaraţii extrem de dure.
Potrivit lui, justiţia moldovenească nu este un instrument de apărare a drepturilor cetăţenilor şi este subordonată unor oligarhi din Parlament. Ion Păduraru a numit persoane concrete, inclusiv pe prim-vicepreşedintele Legislativului, Vlad Plahotniuk, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Republica Moldova, care a făcut averi impresionante în perioada guvernării comuniste. “Fac referinţă la Vlad Plahotniuk, care a devenit deja persoană notorie în acest sens, care se spune că ar controla foarte multe procese din justiţie, inclusiv la nivelul Judecătoriei Economice şi a Curţii Supreme de Justiţie. Mă refer la preşedintele Curţii de Apel, Colenco, la fostul preşedinte al Judecătoriei Economice, Namaşco..., la Rotari, Plugari şi alţii”, a menţionat Păduraru. În replică, Vlad Plahotniuk a spus că declaraţiile lui Ion Păduraru nu sunt adevărate.
După discuţii îndelungate şi contradictorii, Guvernul de la Chişinău planifica crearea unui consiliu care urma să elaboreze o strategie de reformare a justiţiei. Dar, surpriză! Săptămâna trecută, în timp ce premierul Vlad Filat se afla în vizită oficială în Germania, preşedintele interimar Ma