Deşi este în vigoare din 2008, noua lege care stimulează investiţiile în energia regenerabilă nu a primit nici acum avizul Comisiei Europene, iar discuţiile vor mai dura cel puţin două luni, a declarat ieri Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei.
În ultima scrisoare primită de la Bruxelles, în urmă cu o săptămână, Executivul european a mai avut încă două cerinţe. Prima dintre ele se referă la evitarea supracompensării prin acordarea atât de certificate verzi, cât şi de fonduri europene proiectelor de energie regenerabilă. A doua cerinţă este legată de perioada de trei ani propusă de autorităţile române pentru monitorizarea pieţei, înainte de o eventuală modificare a schemei de ajutor, perioadă pe care Comisia o consideră prea mare.
Costuri mai mari pentru micile proiecte
„În ceea ce priveşte cumulul certificatelor verzi şi a fondurilor europene, soluţia pe care o propunem este una de proporţionalitate: dacă un proiect primeşte o parte de finanţare din bani europeni, atunci numărul de certificate verzi care i-ar reveni va fi redus proporţional", a explicat Săndulescu. El a arătat că fondurile europene din acest domeniu sunt accesate de proiecte mici, care au costuri mai mari pentru un MW, iar accesul acestora la banii europeni le creşte şansele pe piaţă. Potrivit oficialului, partea română a încercat să explice acest lucru Comisiei Europene, precum şi faptul că, dacă ar fi puse să opteze între fondurile europene şi certificatele verzi, proiectele mici de energie regenerabilă ar fi discriminate.
„Sperăm ca în două luni să terminăm negocierile cu Comisia Europeană. Discuţiile au fost iniţiate în noiembrie 2009 şi, dacă la finele anului trecut aveam 45 de întrebări din partea Comisiei, acum am avansat, avem doar două. De exemplu, avizarea schemei de ajutor pentru transportul energiei a durat trei ani, sperăm să nu se î