Producătorii agricoli atenţionează asupra scumpirilor produselor alimentare care vor urma în perioada următoare, argumentele fiind o producţie diminuată ca urmare a primăverii întârziate. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli avansează chiar şi cifre care indică scăderi cu aproape un sfert la producţia de secară şi rapiţă.
„Producţia de secară va fi cu 23% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. Producţiile de legume şi fructe sunt întârziate", susţin agricultorii.
Liderii FNPAR precizează că cifrele avansate privind pierderile de recoltă, provin din raportările statului român către instituţiile internaţionale.
Cerere ridicată de materie primă
„Autorităţile române au transmis către Eurostat evalurile privind recolta. Dacă ne referim doar la aceste cifre e de aşteptat să crească preţurile. În Europa este secetă şi ca exemplu, în Franţa sunt în discuţie măsuri de reducere a consumurilor de apă”, ne-a declarat Dan Botănoiu, director executiv FNPAR.
Când va veni valul scumpirilor? Producătorii agricoli spun că e dificil de precizat o dată, dar cu siguranţă vom avea parte de ele.
„E o volatilitate ridicată pe piaţă referitor la preţurile materiei prime agricole. Însă chiar dacă considerăm ipoteza unei recolte bune în acest an, seceta din Europa tot va creşte preţurile. Va fi cerere ridicată din exterior şi producătorii vor fi atraşi de preţurile mai bune oferite de procesatorii dinalte ţări din Europa”, a mai precizat Dan Botănoiu.
Datele de la Statistică arată că anul trecut produsele alimentare s-au scumpit cu 6,5%, iar în primul trimestru 2011 cu peste 4%. Cea mai mare scumpire a fost la cartofi: 45% anul trecut şi 25% în primul trimestru din acest an.
În schimb reprezentanţii Ministerului Agriculturii consideră că e prematur s