Tratamentul variază în funcţie de stadiul de evoluţie a bolii, de simptome şi de rezultatele investigaţiilor. Datele statistice arată că 42% din angajaţii români acuză, anual, dureri de spate, acest lucru ducând la absenteism în muncă.
Durerea de spate reprezintă o problemă cu care ne confruntăm toţi cel puţin o dată. Dintre toate cauzele posibile care stau la originea acestei manifestări, afecţiunile coloanei vertebrale sunt cele mai insidioase. Nedepistate şi netratate la timp, ele duc la absenteism în muncă şi la pensionare înainte de termen, generând astfel costuri importante, ce ţin nu doar de tratament.
Kinetoterapia, din stadii timpurii
Majoritatea simptomelor afecţiunilor coloanei vertebrale se atenuează cu ajutorul kinetoterapiei, mai ales dacă se acţionează precoce. Exerciţiile fizice corectează postura, menţin coloana mobilă şi tonifică musculatura spatelui. Ele sunt esenţiale în caz de spondilită anchilopoietică, un tip de reumatism care nu beneficiază de tratament curativ şi în care procesul inflamator „urcă" pe coloană, ajungând să o anchilozeze.
Citiţi şi:
Vârstele coloanei şi afecţiunile specifice
De asemenea, sub supravegherea specialistului kinetoterapeut, persoana afectată de discopatie învaţă să se mişte astfel încât să prevină agravarea bolii. Exerciţiile ghidate pot fi suficiente în cazul herniilor de disc de mici dimensiuni, dar sunt contraindicate în faza de compresie a nervului, când durerea „pleacă" pe picior, de exemplu. „Kinetoterapia este eficientă şi în sindromul vertebro-bazilar din spondiloza cervicală, în cazul căruia arterele vertebrale care duc sânge cu oxigen către creier sunt comprimate şi care se însoţeşte de vertij şi de cefalee", explică medicul de familie Radu Leon George, cu competenţe în fiziokinetoterapie de la Clinica Leomedica. De asemenea, metoda este indicată în caz de