Dezbaterea a fost deschisă de acad. Eugen Simion, care a subliniat faptul că una dintre particularităţile acestui colocviu este aceea că, în acest an, printre criticii literari tineri invitaţi, se regăsesc mulţi care sunt bursieri ai programului postdoctoral Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale, proiect câştigat de Academia Română şi finanţat de UE.
În cadrul dezbaterii pe tema Resurecţia criticii literare, profesorul Eugen Simion a precizat că aceasta porneşte de la problematica identităţii culturale astăzi, sub semnul globalizării, performanţele, responsabilităţile, clişeele istoriei literare şi modalităţile de intervenţie, precum şi de la pretextul lansării volumelor Opere IX, X. Publicistică (1958-1962) de G. Călinescu, editate de Academia Română, Fundaţia Naţională de Ştiinţă şi Artă. Coordonatorul colecţiei: acad. Eugen Simion. Ediţia a fost coordonată de Nicolae Mecu, iar textul îngrijit, cu note şi comentarii de Alexandra Ciocârlie, Alexandru Farcaş, Nicolae Mecu, Pavel Ţugui şi Daciana Vlădoiu. Lucrarea a fost realizată în colaborare cu Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu.
Volumele IX şi X din opera publicistică (1958-1962) a lui G. Călinescu au fost prezentate de criticul şi istoricul literar Nicolae Mecu. Publicistica lui G. Călinescu din aceşti ani este mai tristă decât cea din anii anteriori, aceasta fiind în acord cu cerinţele epocii. Libertăţile pe care şi le-a luat Călinescu în aceşti ani au fost mai reduse faţă de anii anteriori, a spus Nicolae Mecu.
Centrul de interes al prezentelor volume îl constituie amplele studii despre mari scriitori din secolul al XIX-lea (Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Ion Ghica, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Al. Odobescu, precum şi cele de folcloristică (...) Aceluiaşi domeniu al istoriei literare erudite îi aparţin şi sutele de pagini d