România a împrumutat bani de la FMI nu din proprie inițiativă, ci la solicitarea Uniunii Europene. Banii au fost prea mulți și ar fi trebuit să fie utilizați altfel, a declarat, la The Money Channel, Daniel Dăianu, fost europarlamentar și ministru de Finanțe al României.
FMI tratează un pacient nu doar când vine, dar și când acesta este trimis la doctor. România a fost trimisă la doctor de Uniunea Europeană. De pe piețe nu ne puteam împrumuta. Poate aveam nevoie de bani mai puțini și trebuiau utilizati altfel", a spus Dăianu.
El a explicat că șefia FMI în mâna unui european a fost de bun augur, fiind o chestiune de reputație, de măndrie. Astfel, implicarea Fondului în criza din Grecia a fost respinsă inițial de către președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean – Claude Trichet, motivul pentru care elenii au primit ulterior bani de la FMI fiind legat de prezența unui francez la cârma instituției financiare.
"Șeful FMI contează, pentru că atunci când s-a implicat prima dată ideea de FMI, când erau semne de presiune, piața incepea să coteze diferit obligațiunile grecilor, Jean – Claude Trichet, într-o prima fază, respingea implicarea FMI, era treabă de reputație, de mandrie, nici Barroso nu a acceptat implicarea FMI, teama legată de implicarea FMI este că dacă Fondul ar fi aplicat terapia clasică, ar fi fost rău. Aparitia lui Dominique Strauss-Kahn a fost de bun augur, existența unui francez la cârma FMI a creat un confort extraordinar. Cercurile avizate și Jean – Claude Trichet, care și-a schimbat optica, au fost instrumentali, ca implicarea FMI să fie rapidă", a adăugat Dăianu.
El a subliniat importanța existenței la cârma FMI a unui european prin faptul că europenii cunosc mai bine "lecțiile crizei" și pledează pentru ideea că piețele financiare nu trebuie să domine economia globală.
"Încleștarea giganților în economia mondială a f