Candidaţii Partidului Românilor din Spania (PIRUM) la alegerile municipale din Spania nu au câştigat nici un mandat de consilier în cele patru circumscripţii electorale în care au participat. Totuşi, pentru liderul Pirum, simpla prezenţă în alegeri - prima a unui partid al străinilor din Spania - este o victorie şi un pas înainte pentru promovarea egalităţii românilor în Europa. "În unele localităţi avem mai multe voturi spaniole decât româneşti," spune Bojor.
De altfel, candidaţii partidului la scrutin nu au fost doar români. În echipă au fost cooptaţi şi câţiva spanioli şi o britanică.
Pe de altă parte, partidul românilor nu a fost bine primit peste tot. În Villamanrique de Tajo, un sat de lângă Madrid, "am dat peste o xenofobie cum nu mi-aş fi închipuit. Oamenii erau opriţi pe stradă şi întrebaţi: ", spune Bojor.
Nici liderul PIRUM, nici candidaţii partidului nu se dau însă bătuţi. Ei promit că vor participa cu candidaţi proprii şi la viitoarele alegeri din Spania, dar şi la cele din România.
Scrutin marcat de proteste
Reprezentanţii PIRUM spun că au participat şi au vorbit mulţimii la protestele organizate în mai multe oraşe din Spania în ultimele zile. Începând cu 15 mai, mii de persoane, convocate prin intermediul reţelelor de socializare, au ocupat piaţa Puerta del Sol din centrul Madridului. Manifestaţii similare au fost organizate în toată ţara, denunţând nedreptatea socială, derivele capitalismului şi "corupţia oamenilor politici", indiferent de partidul din care fac parte.
De altfel, situaţia economică dificilă a Spaniei, cu o rată a şomajului de aproape 22%, a dus la o înfrângere dură a socialiştilor aflaţi la guvernare. Aceştia au obţinut 27,81 la sută din voturi, clasându-se mult în urma conservatorilor din Partidul Popular (37,58 la sută).
Candidaţii Partidului Românilor din Spania (PIRUM) la alegerile municipale