Tânăra este profesoară de muzică la Palatul Naţional al Copiilor şi îi învaţă pe cei mici să cânte în cor, să danseze şi să cânte la pian. Ea se dă peste cap pentru a-i ajuta pe copiii talentaţi de la cor să participe la un festival din Shanghai. Numai drumul şi cazarea se ridică la câteva mii de euro,bani de care părinţii copiilor nu dispun.
Pentru Elena Maria Nicolai, a fi profesoară la corul Meloritm de la Palatul Naţional al Copiilor nu este un loc de muncă, ci pasiunea vieţii ei. Mai bine de 100 de copii participă la lecţiile de muzică ale tinerei profesoare şi cei care sunt mai talentaţi ajung pe scene mari din ţară sau chiar din lume. Elena spune că este o muncă titanică să scoţi ce este mai bun dintr-un copil, să-l disciplinezi şi să-l şlefuieşti, dar când vede ce frumos se dezvoltă unii dintre ei îşi spune că merită efortul.
Copiii din corul Elenei, la un festival de muzică.
„Acum lucrez cu patru grupe, dintre care una de 25 de copii, este grupa de performanţă, formată din copiii aleşi pe criterii de talent şi de dăruire. Ceilalţi vin din plăcere sau aduşi de părinţi iar dacă, în timp, reiese că au înclinaţii pentru muzică, rămân şi pot face performanţă”, ne-a spus Elena. Din cor vin şi pleacă mereu copii, unii stau cu anii, alţii doar încearcă de câteva ori, văd că este mult de muncă şi renunţă. „Nu este aşa uşor pe cât pare, trebuie să cânţi, să ţii un ritm, să şi dansezi în acelaşi timp, să fi perseverent, să faci parte dintr-o echipă. Înseamnă repetiţii şi muncă. Aici nu se învaţă doar muzică, ci arta de a trăi frumos, se modelează personalităţi şi se interacţionează”, a mai spus tânăra profesoară.
Calitate cu bani puţini şi multă muncă
Tânăra crede că se poate face calitate şi cu bani puţini, dar cu multă muncă. „Mulţii copii cred că a veni la un cor înseamnă automat că vor urca pe scenă şi vo