Atâta vreme cât mai există târguri de carte, mai avem o speranţă.
Nici nu vine Apocalipsa, nici nu se scufundă lumea, nici nu ne-am degradat într-atât de mult încât să nu mai punem preţ pe lectură.
Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, astăzi începe Salonul internaţional al cărţii Bookfest 2011! Tradiţia spune că, în cele cinci zile ale târgului, zeci de mii de oameni vor vizita standurile de la Romexpo. Iar faptul că organizatorii, grupaţi în Asociaţia Editorilor Români, au mutat sărbătoarea cărţii din iunie în mai, adică din vară în primăvară, ar putea marca un record de audienţă al celor şase ediţii de Bookfest.
Personal, sper să ofer o surpriză plăcută publicului care s-a manifestat atât de călduros la cele două târguri de carte de anul trecut (Bookfest în iunie, Gaudeamus în noiembrie). Cum redactarea volumului 3 din seria dedicată loviluţiei din 1989 (pentru cei care nu s-au mai întâlnit cu acest termen: lovitură de stat + revoluţie = loviluţie) nu era posibilă până la această sărbătoare a cărţii, ci se va întinde până la târgul din toamnă, am optat pentru o formulă specială. Pentru publicul de la Bookfest 2011 am pregătit o ediţie de gală (alţii i-ar spune ediţie de lux, dar eu mă feresc de acest termen) a celor două cărţi publicate anul trecut. Concret, „Cartea Revoluţiei" are patru părţi, dintre care cu primele două v-aţi familiarizat deja: „Sfârşitul Ceauşeştilor" şi „Crimele Revoluţiei". Partea a treia cuprinde 81 de comentarii pe care le-am publicat între 2009 şi 2011, pe această temă, în ziarul „Adevărul" (am fost surprins să constat că acestea conţin multe informaţii care completează fericit primele două volume, devenite acum capitole de carte). În fine, există şi o parte a patra („Anexe"), formată din documente relevante pentru ceea ce s-a întâmplat în decembrie '89.
Sub aspect grafic, cartea este o bijuterie - iar