Paleta infracţiunilor de corupţie pentru care primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt trimişi în judecată de DNA este foarte largă. Revista 22 continuă seria Politica fără corupţi, prezentându-i pe acei preşedinţi de CJ, primari ai oraşelor reşedinţă de judeţ şi primari de comune care sunt trimişi în acest moment în judecată. Precizăm că este vorba doar de cei aflaţi în funcţie, ale căror procese sunt pe rolul instanţelor, şi nu de cei aflaţi sub urmărire penală. Rezultatul datele sunt obţinute de pe site-ul DNA este uimitor. Este vorba de doar 29 de persoane în total. Repartiţia lor pe partide arată astfel: 15 de la PSD (12 primari şi 3 şefi CJ), 10 de la PDL, 3 de la PNL şi 1 de la UDMR.
Se remarcă astfel că argumentul PDL, potrivit căruia partidul ar fi decimat (la CNC s-a spus că sunt 200 de primari trimişi în judecată), dacă s-ar aplica criteriile de integritate propuse de Monica Macovei, printre care şi excluderea din funcţie şi din partid a celor trimişi în judecată, nu stă în picioare. A fost doar un pretext pentru protejarea corupţilor. Situaţia este valabilă şi pentru celelalte partide. * * *
PDL, 10 primari trimişi în judecată
Primarul comunei Vărăşti, Vasile Preda, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul fostului deputat PD-L, Dan Păsat. Demnitarul i-a solicitat primarului să efectueze demersuri în sensul favorizării firmei SC Prod Invest SRL, unde Păsat este asociat, pentru ca aceasta să obţină un contract având ca obiect construirea bazei sportive Vărăşti. Contractul, în valoare de 1.517.705 lei, a fost încheiat de Primăria Vărăşti cu firma Prod Invest SRL la data de 21 decembrie 2009, firma lui Păsat fiind singura societate care a participat la licitaţia publică organizată de primăria comunei. Edilul este acuzat de mărturie mincinoasă.
Primarul comunei Vânători - Mureş, Ioan Toşa, a fost