Autorităţile şi asociaţiile pentru protecţia animalelor şi-au adus reciproc noi acuzaţii în cazul cailor sălbatici de la Letea, salvaţi în ultima clipă de abator.
Cei 49 de cai, transportaţi cale de 300 de kilometri înghesuiţi în remorci şi fără apă, până când Poliţia Animalelor a interceptat convoiul, au stârnit reacţii de compasiune în presa internaţională, au dus la proteste în faţa Guvernului şi l-au determinat pe premierul Emil Boc să ceară un tratament co-rect pentru animale.
În Tulcea însă, autorităţile acuză asociaţiile pentru protecţia animalelor că îi împiedică pe proprietari să-şi vândă legal caii, pentru a nu pierde finanţări de milioane de euro din fonduri europene. Pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor spun că viaţa animalelor a fost pusă în pericol.
Prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, spune că nu autorităţile au organizat scoaterea cailor din zona Letea, ci proprietarii animalelor sălbăticite, care au găsit cumpărători pentru acestea. "Investigaţiile efectuate până acum arată că transportul de cai a fost efectuat cu acte legale", a precizat Gudu.
Autorităţile: ONG-urile fac presiuni
Filip Vladu, reprezentantul Oficiului de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie, implicat în acţiunea de identificare a cailor de la Letea, spune că scandalul are motivaţie financiară. "Fundaţiile care lucrează în zonă au cheltuit foarte mulţi bani cu studiile şi cu hrana cailor din Pădurea Letea, iar vânzarea cailor şi scoaterea lor din pădure lasă asociaţiile fără obiectul muncii şi pierd astfel finanţările", spune el.
Marinela Tertiş, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară Tulcea, susţine că asupra instituţiei au fost făcute presiuni pentru a nu aproba transportul cailor, tot din motive financiare. "La mine în birou a fost Ştefan Răileanu, reprezentant al Vier Pfoten România, care mi-a solicitat s