Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) la Bursă, de aproape două ori mai mic decât valoarea nominală de un leu a acţiunii, forţează statul să suplimenteze cu încă 4 mld. euro despăgubirile către foştii proprietari de imobile, susţine Viorel Ştefan, membru al Comisiei de buget şi finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor.
Cotaţia acţiunii Fondului Proprietatea (FP) este de departe cea mai urmărită dintre cele 70 de acţiuni care se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că de această cotaţie depinde cât de repede se va termina participaţia de 37% din fond rămasă pe mâinele statului, dar şi încasarea despăgubirilor de către mii de foşti proprietari care au primit acţiuni la Fond în contul imobilelor confiscate de regimul comunist.
Statul a acordat până acum despăgubiri de circa 2,5 mld. euro, prin cele 64% din acţiuni cedate la FP, dar ar putea avea nevoie de mai mulţi bani din cauză că preţul acţiunilor FP a scăzut puternic.
De la înfiinţarea Fondului în 2005 şi până pe 25 ianuarie 2011, data listării fondului, despăgubirile în acţiuni s-au făcut la paritatea de un leu. Astfel, la cotaţia acţiunii FP de ieri de 0,5020 lei/titlu, un fost proprietar care decide să îşi vândă cele 100.000 de acţiuni FP primite de la stat în contul unor despăgubiri cuvenite în valoare de 100.000 de lei, ar încasa doar jumătate din despăgubirile cuvenite.
Pe de altă parte, statul român trebuie să renunţe la un număr dublu de acţiuni din participaţia rămasă la Fond pentru a onora o despăgubire de 100.000 de lei, având în vedere că din 2 mai despăgubirile se fac la preţul de pe piaţă al acţiunii şi nu la valoarea nominală de un leu. "Marea problemă este că acţiunea Fondului se tranzacţionează la Bursă la jumătate din valoarea nominală. Statul poate onora doar jumătate din cererile de despăgubire. Fondul valorează 4 miliarde de euro, însă p