Un nou sistem de îngrijire a bătrânilor, care presupune folosirea unui dispozitiv ca o brăţară care permite transmiterea şi recepţia vocii şi care are un buton de alarmă, va fi introdus în Cluj de Fundaţia Creştină Diakonia. Practic, vârstnicul care poartă brăţara, poate apăsa pe buton în cazul în care i se face rău sau are un accident, iar semnalul este transmis, cu ajutorul unui dispozitiv legat la telefonul mobil sau fix, către un dispecerat. De asemenea, brăţara permite şi comunicarea între bătrân şi un asistent aflată în dispecerat, care apelează, după caz, la ambulanţă, poliţie sau o persoană pe care o indică vârstnicul. Practic, este vorba de "teleasistenţă" medicală.
Variante posibile
"Este posibil ca persoana să nu poată vorbi. Ori că a leşinat imediat după ce a apăsat pe butonul de alarmă, ori că nu se înţelege ce spune, din cauza durerii, ori că este atacată în casă de cineva, de hoţi, de exemplu. În aceste situaţii aparatura depistează de unde vine apelul şi apar automat informaţiile despre identitatea celui care a declanşat alarma", a explicat directorul Fundaţiei Creştine Diakonia, Arthur Sarosi. Directorul a dat două exemple despre situaţii care s-au întâmplat şi care exemplifică cât de eficient este sistemul.
"O bătrână dintr-o localitate de la ţară a ieşit să lucreze în grădină şi s-a tăiat cu sapa la picior. A folosit alarma, dar nu putea vorbi, aşa că s-au folosit datele înregistrate în sistem şi a fost trimisă o salvare. În alt caz, un bătrân a fost agresat în propria lui casă de nişte tineri, iar el a folosit brăţara şi, deşi nici el nu putea spune nimic, tot ceea ce se vorbea în casă a fost auzit de dispecer, care a apelat poliţia", a explicat Sarosi.
Fundaţia va închiria aceste aparate pentru 70 de lei pe lună, iar într-o primă fază doresc să cumpere 30 de „brăţări". Acestea sunt utile atâta vreme cât sunt