Afinele conţin antioxidanţi care previn apariţia cataractei, glaucomului, varicelor, hemoroizilor, afecţiunilor cardiovasculare. Datorită aceloraşi antioxidanţi, afinele protejează creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile aflate în directă legătură cu înaintarea în vârstă, cum ar fi boala Alzheimer sau demenţa.
Totodată, ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă bogată de vitaminele A şi C, şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine (pigmenţi care colorează fructele sau frunzele în roşu, albastru sau violet).
Specialistul nostru, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, sfătuieşte persoanele care suferă de diabet zaharat de tip II să includă afinele şi ceaiul de afine în regimul alimentar. Atât afinele, cât şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. Cu ajutorul acestora, afinele limitează producţia de insulină. Se ştie că insulina intervine în procesul de îngrăşare, prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. Astfel, afinele îi ajută pe diabetici să îşi menţină greutatea, dar le furnizează deopotrivă vitaminele şi mineralele esenţiale de care organismul are nevoie.
Cură pentru o imunitate mai bună
În cazul în care aveţi o imunitate scăzută, o puteţi îmbunătăţi cu ajutorul unei cure cu afine, timp de 20 de zile. Specialistul nostru vă asigură că nu există pericolul să vă îngrăşaţi. Dimpotrivă, această cură este recomandată şi în caz de obezitate.
Vitamina C
Coacăzele negre conţin de cinci până la de zece ori mai multă vitamina C decât lămâile. Prin urmare, aceste fructe întăresc sistemul imunitar, ţinând gripa, guturaiul şi bronşitele la distanţă. Asemenea afinelor, coacăzele negre conţin foarte multe antocianine, ceea ce explică efectul lor benefic în anumite tulburări circulatorii.
Printr-un c