Am 30. Banii nu par să-mi ajungă niciodată, nici nu se înmulțesc peste noapte cum se întâmplă în cazul altora. Nu mă plâng, am destui cât să trăiesc decent – dar fără vreo abatere extravagantă de la alimentele normale, câteodată restaurant, nu de fițe. Și n-am copil, dacă vreau azi mănânc friptură și mâine pâine cu untură și roșii (din Spania, evident). Nu îndrăznesc să mă gândesc cum se descurcă o familie cu doi copii și salariu mediu sau cu un părinte șomer, plus rate la bancă sau navetă sau chirie. Sau care încă mai are mașină și astfel mai are nevoie și de bani de benzină ca să-l ducă pe ăla mic la grădiniță sau școală și să ajungă și la muncă.
Ați fost recent prin piață? Câți dintre voi v-ați cumpărat cireșe (în piața de lângă mine sunt 35 de lei kg!) sau căpșuni (12 lei) sau fructe de sezon? (nu vorbesc aici despre fragi, mure, agrișe, dude, coacăze, pepene, caise, etc, etc). Sau pește proaspăt, sau icre, sau brânză din lapte (din acela care a văzut și vaca la un moment dat). Spanac, vinete, gulii, legume crescute în mediul lor natural, fără îngrășăminte care le cresc peste noapte. Sau cartofi noi aduși din Mexic? Mă rog, amănunte, veți spune. Toate amănuntele astea însă costă a dracului de mult și acum vor mai avea un motiv pentru care să coste în plus. Presupun. Zic presupun pentru că m-aș bucura să dea … cine vrea să dea să n-am dreptate. Știți de legea bulinelor, nu?
Mai pe scurt: Etichetele produselor alimentare vor conţine o bulină, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare roşie, portocalie sau verde.
Bulina verde arată că produsul alimentar este sănătos şi nu prezintă vreun risc pentru sănătate.
Bulina portocalie avertizează consumatorul că produsul respectiv trebuie consumat cu moderaţie.
Bulina roşie atenţionează că produsul alimentar marcat conţine substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoar