Membru al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Stéphane Hessel a scris, la 93 de ani, acest manifest politic devenit bestseller. Stéphane Hessel recapitulează valorile Rezistenţei şi arată cât de mult s-au îndepărtat francezii de ele.
Declamă nonagenarul Stéphane Hessel:
„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de principii şi de valori. Nouă, tuturor, ne revine misiunea de a veghea ca societatea noastră să continue a fi una de care să fim mândri: nu societatea de azi, a expulzărilor, a muncitorilor la negru, a suspiciunilor la adresa imigranţilor, nu societatea de azi, în care presa scrisă şi audiovizuală se află în mâinile celor bogaţi - lucruri pe care ar fi trebuit să refuzăm să le acceptăm dacă am fi fost veritabili urmaşi ai Consiliului Naţional al Rezistenţei... Motivele de indignare pot părea stăzi mai puţin limpezi sau lumea poate părea mai complicată, cine comandă, cine decide?
Nu este întotdeauna simplu de diferenţiat numeroasele curente care ne guvernează. Nu mai avem de-a face cu o mică elită, ale cărei acţiuni le înţelegem clar. Trăim într-o lume vastă, caracterizată în mod evident de numeroase interdependenţe, într-o societate mai interconectată decât oricând înainte. Dar în această lume se petrec lucruri insuportabile. Pentru a le percepe, trebuie să ne uităm bine, să cercetăm.
Cea mai rea atitudine este indiferenţa, este răspunsul de tip «Eu nu pot să fac nimic, dar mă descurc». Comportându-vă astfel, pierdeţi una dintre componentele esenţiale ale firii umane - o componentă indispensabilă: capacitatea de indignare şi consecinţa ei, angajarea în acţiune... Pe cei tineri îi îndemn: priviţi în jurul vostru şi veţi găsi motive de îngrijorare - modul în care sunt trataţi imigranţii, persoanele fără drept de rezidenţă, rromii. Veţi găsi situaţii concrete care vă vor îndemna să treceţi la ferme