Norul de cenușă vulcanică începe să perturbe traficul aerian în nordul Europei. Zeci de zboruri au fost anulate pentru marți, 24 mai, în Scoția, ca urmare a apropierii norului de cenușă, provenit de la erupția vulcanului Grimsvotn din Islanda.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Experții spun că spre deosebire de anul trecut, când erupția vulcanului Eyjafjallajokull a paralizat practic traficul aerian în nordul Europei timp de o săptămână, de data aceasta sunt de așteptat perturbări reduse.
Compania aeriană Loganair, cu sediul la Glasgow a anulat deocamdată 36 de curse. Oficiul meteorologic britanic a avertizat că spațiul aerian al Scoției va avea marţi o densitate mare de cenușă.
Meteorologii anticipează extinderea norului de cenușă către sudul Regatului Unit spre sfârșitul săptămânii, dar avertizează că anul acesta vremea e mai schimbătoare ca anul trecut și de aceea există o doză mai mare de imprevizibilitate.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, le-a spus colegilor săi din Uniunea Europeană că nu se așteaptă la o închidere totală a spațiului aerian al Regatului Unit. "Suntem mai bine pregătiți cu informații ca anul trecut, ceea ce ne permite să ne adaptăm mai rapid în ceea privește închiderea spațiului aerian, dar totul va depinde de cum va evolua situația", a spus ministrul britanic.
Se așteaptă ca norul de cenușă, care a atins o altitudine de 20 de kilometri, să se extindă din insulele britanice până în nordul Rusiei.
Anul trecut, spațiul aerian britanic a fost închis complet pe timpul erupției, dar anul acesta, liniile aeriene vor putea decide dacă suspendă sau nu zboruri.
Peste un milion de pasageri din Regatul Unit au avut de suferit în 2010 de pe urma anulării zborurilor, iar companiile aeriene au raportat la nivel european pierderi estimate între 1,5 și 2,5 miliarde de euro. De altfel, cur