După trei ani de contribuţii către pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II), participanţii pot constata că administratorii fondurilor le-au investit banii cu un randament de două-trei ori mai mare decât inflaţia din această perioadă.
Primele contribuţii de pe Pilonul II au fost virate către administratorii fondurilor de pensii în luna mai 2008, iar cele mai recente, în aprilie anul acesta. Astfel, dacă o persoană ar fi contribuit lunar la Pilonul II având salariul mediu brut pe economie, după 36 de luni, contribuţiile brute ale acesteia s-ar fi ridicat la 1.506 lei.
Potrivit unei analize realizate de Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), cel mai bun randament pentru trei ani de contribuţii la nivelul salariului mediu brut l-ar fi obţinut o persoană care ar fi optat pentru fondul de pensii de la ING, întrucât acum ar fi avut în cont 1.765 lei. Astfel, profitul net obţinut în raport cu contribuţiile brute este de 17,2%, de aproape trei ori mai mare decât inflaţia anualizată din această perioadă, care s-a cifrat la 6,44%.
Următoarele performanţe, foarte apropiate de prima, le-ar fi obţinut o persoană care a optat pentru Generali sau BCR. Până în prezent s-ar fi cumulat 1.762 lei la Generali sau 1.760 lei la BCR. Profitul net în raport cu contribuţiile brute ar fi fost de 17%, respectiv de 16,9%.
Cei mai puţini bani în raport cu contribuţiile i-ar fi obţinut o persoană care ar fi ales unul din fondurile de pensii BRD sau Aegon. În cazul BRD ar fi avut în cont 1.693 lei, iar în cazul Aegon - 1.683 lei. Performanţa în raport cu contribuţiile brute de 1.506 lei ar fi fost de 12,4%, respectiv de 11,7%, ceea ce reprezintă de aproape două ori mai mult decât inflaţia anualizată din această perioadă. Cota de contribuţii calculată din salariul mediu brut a fost de 2% pentru perioada mai 2008-februarie 2010, de 2,