Trei sferturi dintre români se declară ca fiind nefumători, totuşi 36% dintre nefumătorii actuali recunosc că au consumat tutun în trecut. Cei mai înrăiţi fumători sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, potrivit unui studiu IRES.
Astfel, 76% dintre persoanele cuprinse în eşantionul de populaţie al acestui studiu, reprezentativ pentru România, declară că sunt nefumători. 24% dintre respondenţi fumează şi fac acest lucru zilnic (15%)sau cu o frecvenţă mai scăzută (9%). Procentul cel mai mare de persoane care fumează zilnic (22,5%)se regăsește în rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani. Cel mai mic procent (5,5%) este prezent în rândul celor peste 65 de ani.
Locuitorii din zona de Sud a ţării fumează într-o mai mare măsură zilnic decât cei din celelalte regiuni. Totuşi 36% dintre nefumătorii actuali recunosc că au consumat tutun în trecut, dar 68% dintre ei au renunţat la fumat cu peste 5 ani în urmă
În ce priveşte vârsta la care au început să fumeze, trei sferturi dintre fumători au făcut acest lucru până la 25 de ani. 45% dintre respondenţi au indicat perioada cuprinsă între 19 și 25 de ani, iar alţi 31% au spus că au fumat pentru prima dată între 15 şi18ani. Unul din zece fumători a început să consume tutun atunci când avea sub 15 ani. Datele arată că debutul consumului de tutun scade odată cu vârsta fumătorilor, astfel 19,1% dintre fumătorii care au în prezent între 18 şi 35 de ani recunosc că au fumat pentru prima dată când aveau sub 15 ani.
Un sfert dintre fumători consumă tutun de peste 30 ani
Potrivit studiului, un sfert (26%) dintre fumători practică acest obicei de mai puţin de zece ani. Procentul este egal cu cel al fumătorilor care consumă tutun de peste 30 ani. Alţi 29% dintre fumători au deprins obiceiul fumatului în urmă cu 10 și 20 de ani, iar pentru 17% dintre fumători obiceiul are o vechime cuprinsă între 2