În Germania presa serioasă a pledat pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie. Presa de oulevard, în frunte cu ziarul de mare tiraj „Bild“, în schimb, a mizat pe aspectele senzaţionale ale cazului, reţinîndu-se, însă, de la o condamnare a fostului şef al FMI. Unele ziare chiar au fost deranjate de puritanismul evident al presei americane.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Ştirile despre arestarea lui Dominique Strauss-Kahn au declanşat şi în Germania o adevărată avalanşă publicistică. Pentru presa de bulevard, în frunte cu ziarul de mare tiraj „Bild“, specializat pe (pseudo)dezvăluiri senzaţionale şi scabroase, cazul Strauss-Kahn a devenit subiectul preferat al ultimelor zile. Inspirîndu-se din presa americană şi din surse difuze, tabloidul german căuta şi caută în continuare detalii legate de viaţa intimă a fostului şef al Fondului Monetar Internaţional.
Din toate aceste descrieri şi dezvăluiri, prezentate în stilul strident bulevardier, lipsesc totuşi elementele de acuzare directă a lui Strauss-Kahn. Asta nu pentru că presa de bulevard din Germania ar ţine cont de anumite principii etice sau morale.
În Germania pur şi simplu dimensiunea morală, de inspiraţie puritan-religioasă, nu are priză la publicul larg. Acest mod de prezentare a cazului se poate remarca şi la televiziunile particulare, axate, de asemenea, pe difuzarea povestirilor de scandal - inclusiv pe acele cu iz sexual - precum a fost recent cea legată de un moderator TV acuzat că şi-ar fi violat prietena.
Presa serioasă a dat dovadă de reţinere şi în numeroase comentarii s-a pus accentul pe prezumţia de nevinovăţie de care trebuie să se bucure şi „bancherul“ prezentat opiniei publice americane în cătuşe. Difuzarea unei astfel de imagini a unui individ în cătuşe, necondamnat, este de neconceput în Germania. Aşa cum escapadele erotice ale unor demnitari, de