Primăvara neobişnuit de uscată din Europa de Nord şi Centrală a afectat grav culturile şi va creşte preţurile alimentelor. Rezervele de apă scad, de la lună la lună, în multe dintre statele europene, iar meteorologii spun că până la jumătatea lunii iunie nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative.
În Franţa, cel mai mare producător de cereale din Europa, văzut din drum, grâul este încă verde, dar când intri în tarla piciorul îţi intră printre crăpăturile pământului ca în iulie. Rădăcinile plantei sunt de culoare maro, este pipernicită şi uscată în loc să fie albă şi suplă. Vor fi puţine boabe pe spic şi deci şi recolta va fi slabă, explică fermierii din zona Seine-et Marne, aflată la 50 de kilometri de Paris, citaţi de Reuters. „Nu am văzut nicio picătură de ploaie de câteva săptămâni şi este clar că nu vom avea aceeaşi recoltă ca anul trecut. De obicei, Mama Natură repară ceea ce-a distrus, dar nu este cazul şi anul acesta", spun agricultorii francezi.
Citiţi şi:
ONU: Europa trebuie să se pregătească pentru inundaţii şi secetă
Deficitul de precipitaţii a ajuns la 70% în ultima lună şi 50% de la începutul anului, comparativ cu mediile sezonului în ultimii ani. Rezervele de apă scad de la lună la lună, iar meteorologii au prognozat că până la jumătatea lunii următoare nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative. Cea mai severă secetă, cea din 1976, a distrus aproape toate culturile şi a afectat cu un punct procentual creşterea PIB-ului ţării. Acum, în 42 de departamente au fost impuse restricţii la apă. Agritel, firma franceză care analizează pieţele agricole, prevede o scădere a producţiei de cereale în Franţa, cu aproximativ 11,5% faţă de anul trecut, cea mai slabă din ultimii zece ani. Aici, irigaţiile sunt limitate, fapt ce provoacă dificultăţi majore nu numai pentru cultivatorii de cereale, dar şi pentru legumicultori.
În Eu