Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a investit 3,8 mil. euro pentru pornirea, la finele lunii mai, a primei instalaţii de pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim, achiziţionată de la OMV Petrom (SNP) la începutul anului trecut.
"Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii vom reuşi să securizăm o parte din alimentarea cu materii prime a Oltchim, şi anume aprovizionarea cu propilenă pentru propenoxid şi oxo-alcooli, precum şi aprovizionarea cu propan, care va fi folosit ca materie primă pentru instalaţia de piroliză. Acesta este doar un prim pas către repornirea întregii divizii de petrochimie de pe platforma Arpechim, pe care sperăm să o putem realiza în curând", a declarat directorul general al Oltchim Constantin Roibu.
Roibu a spus că investiţia totală în repornirea instalaţiei se ridică la 3,8 milioane de euro, sumă care include lucrările de retehnologizare, revizie şi costurile cu materiile prime.
Pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim sunt 27 de instalaţii, niciuna în funcţiune.
Din 19 mai Oltchim a pus în funcţiune rampele de descărcare a materiilor prime şi sistemul de faclă din complexului petrochimic Piteşti, operaţiune în urma căreia Oltchim va produce anual 56.000 tone de propilenă şi propan.
Rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom, are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. OMV Petrom va închide, în următoarele luni, definitiv rafinăria Arpechim Piteşti şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. Compania petrolieră a luat această decizie deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.
După ce OMV Petrom