In plina furtuna mediatica provocata de cazul ex-sefului FMI, o stire a trecut aproape neobservata. Un psiholog de la London School of Economics, pe nume Satoshi Kanazawa, n-a avut altceva mai bun de facut decat sa publice in revista britanica "Phychology Today" un articol despre un sondaj de opinie facut printre tinerii din Marea Britanie. Tema: cat de atractive sunt percepute a fi femeile de diferite origini.
Urmarea: un adevarat "tsunami" de proteste s-a ridicat impotriva neinspiratului psiholog, care risca acum sa-si vada cariera terminata. Universitatea britanica s-a "delimitat" de el si a deschis o "investigatie", revista i-a sters articolul de pe site, iar puternicul sindicat al studentilor londonezi a cerut concedierea sa. Presa de stanga a intrat si ea in actiune, supunandu-l pe "infam" oprobriului public.
Cu ce a gresit domnul Kanazawa? Intr-un moment de grava ratacire de la linia "corecta politic", a analizat rezultatele sondajului de opinie mentionat, observand ca tinerii britanici considera mai atragatoare femeile de origine europeana si asiatica, decat cele de origine africana. A adaugat, cu titlu personal, ca aceasta perceptie s-ar putea explica prin greutatea medie mai mare si nivelul de testosteron presupus mai ridicat al doamnelor si domnisoarelor de origine africana.
Ce oroare! Domnul Kanazawa, se vede clar, desi lucreaza la Londra, n-a inteles mare lucru despre Occidentul de astazi. Daca ar fi inteles, in loc sa aleaga acest subiect, si-ar fi rezervat un loc pe punte la urmatoarea "flotila pentru Gaza" si oricum ar fi riscat mai putin.
In afara stiintelor exacte, gusturile nu se discuta. Frumusetea nu se exprima in formule, iar legile atractiei sunt misterioase. Orice sondaj de opinie bazat pe "nivelul de atractie" are, inerent, un caracter stiintific dubios.
Intr-o tara libera, oamenii a