Două vaccinuri terapeutice care pot opri evoluţia cancerului au fost obţinute la Institutul Pasteur din Franţa. Profesorul doctor Claude Leclerc, coordonatoarea Departamentului de imunologie şi vaccinologie din cadrul institutului, dezvăluie informaţii interesante despre aceste vaccinuri într-un interviu publicat în Paris Match.
De la început, cercetătoarea franceză subliniază că este vorba despre două vaccinuri terapeutice, care acţionează în mod diferit faţă de vaccinurile preventive, utilizate în prezent în mod curent pentru evitarea multor boli infecţioase grave. Iată cum explică profesorul doctor Claude Leclerc diferenţa dintre un vaccin preventiv şi unul terapeutic: "Scopul unui vaccin preventiv este acela de a stimula răspunsul imunitar al organismului, astfel încât acesta să recunoască şi să neutralizeze un virus sau o bacterie. Vaccinul terapeutic învaţă celulele imunitare să recunoască şi să combată imediat celulele canceroase, nu un virus sau o bacterie".
Explicaţii
Vaccinurile terapeutice elaborate de profesorul doctor Claude Leclerc, în colaborare cu echipele cercetătorilor Daniel Ladant şi Sylvie Bay, sunt testate în prezent pentru următoarele tipuri de cancer: uterin, melanom malign (cancer de piele), adenocarcinoame la sân, la plămân, la colon.
Cum acţionează cele două vaccinuri terapeutice? "Primul vaccin conţine o moleculă (numită CyaA) care activează celulele dendritice (responsabile de apariţia răspunsului imun al organismului) şi le dă semnalul ca să mobilizeze limfocitele («celulele ucigaşe»). Limfocitele recunosc şi atacă celulele tumorale. Pentru al doilea vaccin este utilizată tot o moleculă, numită Mag-Tn3. Pentru a înţelege cum acţionează, trebuie ştiut că majoritatea tumorilor canceroase au celule pe suprafaţa cărora se găseşte molecula Tn, care nu poate fi detectată pe suprafaţa celulelor s