Iulian Panait (KTD Invest) spune că riscul principal pentru pieţele de acţiuni vine din Europa
Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti un debut negativ al săptămânii de tranzacţionare, în ton cu pieţele internaţionale de acţiuni care au înregistrat ieri scăderi pe fondul îngrijorărilor legate de problema datoriilor suverane din Europa. Indicii au deschis nu departe de nivelul de referinţă al zilei de vineri, însă pe parcursul sesiunii, cotaţiile s-au înscris pe un parcurs descendent, pentru a închide în zona minimelor intraday, în contextul prefigurării unui debut "roşu" la New York Stock Exchange. Astfel, indicii BET şi BET-C s-au depreciat cu 1,60% şi, respectiv 1,02%, în timp ce indicele financiar BET-FI, care a imprimat tendinţa pieţei, a pierdut 2,87%, până la nivelul de 22.121,96 puncte.
Lichiditatea pieţei regular s-a cifrat la 19,74 milioane lei şi a fost generată în special pe momentele de vânzare, după cum a subliniat pentru Curierul Naţional Iulian Panait, preşedinte la KTD Invest. "Impresia a fost tot aceea de volume mici de tranzacţionare. Dacă piaţa stătea pe loc nu se făceau atâtea transferuri. Nu avem un interes al cumpărătorilor, iar majoritatea schimburilor s-au realizat când s-a vândut până la niveluri mai coborâte, ceea ce a creat reacţii atât pe partea de cumpărare, cât şi pe partea de vânzare", a declarat Panait.
A avut cineva informaţia confidenţială despre Oltchim?
Vedeta zilei a fost acţiunea combinatului chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (OLT), care a avansat cu 14,94%, până la preţul de 0,723 lei/acţiune pe fondul ştirii potrivit căreia până la finalul acestei luni va fi pornită prima instalaţie de pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim, achiziţionată de la OMV Petrom (SNP) la începutul anului trecut. Acţiunile OLT au urcat agresiv încă din primele două ore de tranzacţionare, deşi i