Update: Ministrul ungar al dezvoltarii Tamas Fellegi a anuntat ca pretul platit de stat pe pachetul de 21,2% din MOL, detinut de catre rusii de la Surgutnefetgas, este de 1,88 mld. Euro, potrivit Reuters. Rusii au cumparat actiunile in 2009 de la OMV (Austria) cu 1,4 mld. Euro. De asemenea, ministrul ungar a mai spus ca achizitia actiunilor s-a facut din fonduri nefolosite dintr-un imprumut contractat anterior de la FMI. Ungaria a contractat in 2008 un pachet de 25 mld. Dolari de la FMI, UE si Banca Mondiala, din care contributia FMI a fost de 15,7 mld. Dolari. Romania a recurs in anul urmator la acelasi model, un pachet de 20 mld. Euro (circa 25 mld. Dolari) din aceleasi surse ca si Ungaria, din aceleasi motive de a salva economia de la un dezastru.
Premierul Viktor Orban a vorbit de o lupta dura in culise in ultimul an pentru rascumpararea pachetului detinut de rusi, in conditiile in care Mol este o companie strategica pentru interesele Ungariei. Un cuvant important de spus in compania ungara il au si bancile si fondurile straine de investitii, care detin pachete importante in companie.
OMV a incercat la inceputul anilor 2000 sa isi construiasca o pozitie dominanta in interiorul MOL, incercand sa dea lovitura de gratie in 2008 printr-o preluare ostila, insa statul maghiar s-a opus prin lege preluarii de catre OMV. Dupa esecul inregistrat, OMV a trecut in 2009 la vanzarea pachetului MOL pe care il detineau catre rusi, probabil tocmai pentru a incetini ritmul de extindere al principalului sau rival din regiune in piata petroliera. OMV detine controlul Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si de anul trecut Petrol Ofisi din Turcia, in timp ce MOL are in portofoliu Slovnaft (Slovacia) si INA (Croatia).
Orban, premierul ungar: Statul ungar a răscumpărat de la ruşi pachetul de 21% din MOL vândut de OMV în 2009
@N