Închis pentru omor, Victor Slăvilă (38 de ani) are un deceniu petrecut în spatele gratiilor şi mai are de ispăşit încă pe atât. Este pasionat de desen din fragedă copilărie, dar a redescoperit cărbunele şi coala de desen abia când a ajuns în spatele gratiilor. Încarcerat pentru omor, constănţeanul Victor Slăvilă a realizat până în prezent zeci de desene care stârnesc admiraţie.
Deşi te aştepţi ca omul lăudat pentru lucrările sale să fie întruchiparea artistului cu constituţie astenică şi fire boemă, lucrurile stau cu totul altfel. Victor Slăvilă este, cel puţin la prima vedere, unul dintre durii Penitenciarului Slobozia: un pachet de muşchi, acoperit de tatuaje. „Am lucrat timp de 15 ani ca tatuator, am avut chiar şi afacerea mea în domeniul ăsta. Toate tatuajele pe care le vedeţi pe corpul meu sunt realizate de mine, mai puţin cel de pe cap“, explică Victor.
Lucrează în cărbune
Treptat, însă, pe măsură ce discuţia avansează, ajungi să descoperi partea mai puţin cunoscută a sa. Este pasionat de desen încă de când avea cinci ani, „talentat de mic“, aşa cum el însuşi spune. Închis în urmă cu zece ani, pentru omor, Victor a redescoperit farmecul cărbunelui şi al colii de desen. În decursul unui deceniu de detenţie, Victor Slăvilă a realizat zeci de desene, care mai de care mai reuşite. E drept, culorile au rămas în urmă, la fel ca şi viaţa constănţeanului, iar Victor lucrează doar în gri, la fel cum e fiecare zi petrecută în spatele gratiilor. „Toate desenele sunt realizate în celulă, deşi este destul de greu să desenezi la închisoare, fără şevalet, fără spaţiul necesar, fără linişte… Nu sunt condiţii“, explică Victor Slăvilă. Fiecare lucrare presupune un timp de lucru de minimum 30 de minute, dar poate ajunge şi la două-trei ore, în funcţie de complexitate, perioadă în care Victor dă frâu liber trăirilor interioare.
Îl încearcă dorul de mamă @