Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, crede că ”suntem admirabil de nepregătiți” pentru adoptarea monedei unice, dar asta n-ar trebui să împiedice România să încerce.
”Problema care se pune este dacă suntem pregătiți să intrăm în zona euro în 2015. Eu cred că nu suntem, dar mă uit înapoi în istorie și văd că au fost multe situații în care nu am fost, dar am reușit. Așa s-a întâmplat la unirea din 1859, la cea din 1918, și tot așa în bătălia de la Mărășești când ofițerii francezi spuneau trupelor românești că sunt admirabil de nepregătite.
Așa putem spune și acum, că suntem admirabil de nepregătiți, dar dacă nu ne stabilim un reper pe care să-l urmăm și tot amânăm, vom amâna și pregătirile”, a spus Vasilescu la Masa rotundă organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România Adoptarea Euro în 2015: beneficii și vulnerabilități.
El a mai arătat că termenul de adoptare a euro pentru anul 2015 a fost stabilit de Banca Națională. ”Noi am spus 2015, dar asta nu înseamnă 1 ianuarie 2015. Sunt doi pași importanți de făcut până atunci. Să intrăm în zona tampon, camera de așteptare a zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie să stăm doi ani. Apoi vor mai fi necesare câteva luni de evaluare a Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene, care trebuie să spună că suntem pregătiți.
În zona euro se intre cu bilet. Noi ne-am manifestat intenția de a cumpăra bilet, dar nu știm nici cu ce vom călători. Toate aceste lucruri le vom afla destul de repede”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
Potrivit acestuia, adoptarea monedei unice nu se va simți imediat în viața românilor. ”Nu se va deschide imediat un buzunar din care să răsară bunăstare pentru populația României, dar se deschide o cale pentru ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat populația să aibă ceva de câștigat.
Cu această criză lumea se schimbă