Reuniunea G8 care se ţine pe 26 şi 27 mai la Deauville, în Normandia se doreşte a fi una a deschiderii. Mai multe ţări arabe şi africane sunt invitate cu această ocazie.
Nicolas Sarkozy a experimentat deja politica de "deschidere", în momentul când a devenit preşedinte al Franţei şi când a oferit câteva posturi în Guvern unor oameni provenind din tabăra stângii. Aşa a devenit, acum patru ani, ministru de Externe, Bernard Kouchner şi tot în acest spirit, Nicolas Sarkozy a pledat pentru ca Dominique Strauss-Kahn să devină director al Fondului Monetar Internaţional.
La un alt nivel şi în alte circumstanţe, Nicolas Sarkozy a decis să invite acum la Deauville trei preşedinţi africani, care au avut, după cum spune el, "un parcurs democratic exemplar". Este vorba de preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, preşedintele din Guineea, Alpha Condé şi preşedintele statului Niger, Mahamadou Issoufou. Toţi trei au în comun faptul că au ajuns la putere recent şi în condiţii dificile, punând capăt unor perioade de dictatură în ţara lor.
În Guineea, de exemplu, Alpha Condé este primul preşedinte ales în mod democratic, în noiembrie anul trecut, după 50 de ani de dictatură. Cum toate aceste trei ţări au fost colonii franceze, Nicolas Sarkozy se consideră acum purtătorul flăcării democraţiei în ţările africane.
De notat însă că la Deauville vor mai fi reprezentate la cel mai înalt nivel şi Tunisia, Egiptul, Algeria, Etiopia, Nigeria, Senegalul şi Africa de Sud. Pe agenda discuţiilor de la Deauville figurează încă din prima zi două mari teme: cea a parteneriatului dintre G8 şi ţările arabe, precum şi cea a parteneriatului dintre G8 şi Africa.
Summit-ul de la Deauville va fi şi ocazia unui bilanţ, iar cele opt ţări puternic industrializate, care reprezintă de fapt 80% din bogăţia mondială vor putea constata că nu şi-au îndeplinit o promisiune