După ce contrabanda cu tutun a atins, anul trecut, pragul istoric de 36,2% din piaţă, provocându-i pe marii producători de ţigarete să se gândească la cele mai negre scenarii, industria de profil este din nou ameninţată. De data aceasta, ameninţările vin din partea Comisiei Europene, care amendează Directiva din domeniul tutunului, propunând spre dezbatere o serie de măsuri. Printre ele se numără interzicerea brandingului, a afişării pachetelor de ţigarete la vânzare şi a utilizării tuturor ingredienţilor la fabricarea ţigaretelor.
Potrivit lui Andrei Vasilescu, dacă aceste măsuri vor fi promovate, efectul negativ asupra întregii pieţe, a contribuţiei la buget, a dreptului de proprietate va fi unul colosal, conducând la o bulversare a industriei de profil. De asemenea, acest lucru ar încuraja contrafacerile şi contrabanda, pachetele fiind mult mai simplu de falsificat.
"Suntem foarte preocupaţi de apelurile adresate autorităţilor de reglementare în vederea autorizării aşa numitelor < ambalaje generice (neutre) > pentru produsele din tutun. < Ambalajul generic/neutru > ar presupune un aspect standardizat pentru toate pachetele de ţigarete de pe piaţă, în alb şi negru, păstrându-se, eventual, doar denumirea mărcii, cu un anumit standard de caractere, culoare şi dimensiune", ne-a declarat, recent, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications al Japan Tobacco International (JTI).
Andrei Vasilescu a precizat, ieri, că "probabil va fi nevoie ca cei trei mari producători din piaţă să formeze un monopol şi să vândă un singur tip de pachet de ţigări".
* Majoritatea ţigaretelor de contrabandă sunt contrafăcute
Majoritatea ţigărilor cu care se face comerţul ilicit sunt ţigări contrafăcute, potrivit reprezentantului Philip Morris: "La nivel global, dar şi în Europa, marea parte a comerţului ilicit se face cu ţigarete contrafăcute. Este