Românii ar putea, începând de miercuri (25 mai), să-și schimbe operatorul de telefonie fixă sau mobilă într-o singură zi lucrătoare, fără a modifica și numărul de telefon. Guvernul român amână, însă, o astfel de schimbare.
Comisia Europeană introduce miercuri (25 mai) reguli la nivel european care ajută utilizatorii de telefonie mobilă să se bucure de cât mai multe beneficii. Spre exemplu, aceștia ar putea să-și schimbe operatorul de telefonie într-o singură zi, iar operatorii ar fi obligați să ofere contracte pe 12 luni - lucru care va permite clienților să treacă mai ușor la un alt operator în cazul în care găsesc o ofertă mai bună.
Conform noilor reguli UE, autoritățile naționale vor putea să impună operatorilor de telecomunicații cu o putere semnificativă pe piață să-și separe rețelele de comunicații de ramurile de servicii pentru a le garanta și altor operatori un acces nediscriminatoriu.
Cu toate acestea, 25 din 27 de state membre, printre care și România, nu se grăbesc să adopte regulile în legislația națională.
Termen-limită
Comisia Europeană și Consiliul, format din reprezentanții statelor membre, au decis, în 2009, să introducă noi reguli privind sistemele de telecomuncații la nivel european - rețelele de telefonie și de internet fiind considerate părți importante ale pieții europene unice.
Autoritatea română de reglementare în comunicații (ANCOM) a realizat , încă din luna decembrie 2009, un proiect al noii legi privind comunicațiile electronice pentru transpunerea prevederilor UE în cadrul legislativ național. Actul a fost depus în Parlament, însă nu a fost încă adoptat.
Termenul-limită pe care și l-au dat chiar statele membre a fost 25 mai 2011, având astfel suficient de mult timp pentru a implementa în legislația națională toate schimbările necesare.
De ce întârziem
"Statele membre întârzie, în