Europarlamentarul român Adrian Severin a apărut, luni seara, pentru prima dată în faţa Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European, pentru a.şi susţine argumentele în scandalul „Mită contra amendamente“. Dar cât de convingător a fost?
Europarlamentarul german Gerald Häfner, membru al Comisiei JURI, afirmă că există argumente de partea lui Severin, dar nu suficiente. PE „n-ar trebui să protejeze imunitatea unui eurodeputat pentru ca acesta să nu fie judecat", ne-a declarat Häfner.
Citiţi şi:
Severin, imunitate sigură până pe 7 iulie
Severin se compară cu Strauss-Kahn
Paul De Clerck, lobbyist pentru transparenţă din cadrul organizaţiei Friends of the Earth, din Bruxelles, e şi mai tranşant. „România s-a angajat în respectarea politicilor şi a legilor antimită ale UE, aşa că nu există niciun motiv pentru el, ca cetăţean român, să nu fie anchetat de către autorităţile române", ne-a declarat De Clerck.
Verdictul, în iulie
Adrian Severin a susţinut în faţa Comisiei JURI că un material filmat cu camera ascunsă nu ar trebui să constituie probă şi că acceptarea unor astfel de practici s-ar putea răsfrânge asupra oricărui alt deputat. Severin a spus că orice caz apărut în PE ar trebui judecat de către autorităţile de la Bruxelles, şi nu de cele naţionale. „Practica filmărilor cu camera ascunsă ar trebui folosită numai pentru infracţiuni foarte grave şi pentru informaţii ce pot fi obţinute foarte greu. Dar cred că Severin îndeplinea ambele criterii, deci materialul poate constitui probă", comentează De Clerck.
Comisia JURI se va reuni pe 20 şi 21 iunie pentru a da un aviz în privinţa ridicării imunităţii, cerută de autorităţile române. PE ar trebui să dea verdictul în iulie, la sesiunea plenară de la Strasbourg. Singurul mod în care Severin nu ar ajunge pe mâinile autorităţilor naţionale a