Ajunsă într-o situaţie disperată, Grecia - butoiul cu pulbere al Europei - a anunţat noi măsuri de austeritate şi accelerarea privatizărilor şi se uită cu jind la banii pe care grecii i-au scos din ţară şi care i-ar rezolva mare parte din probleme.
Din cauza crizei prin care trece ţara, grecii şi-au mutat banii în străinătate, numai în Elveţia aflându-se 280 de miliarde de euro, echivalentul a 120% din Produsul Intern Brut (PIB) elen, potrivit lui Dimitris Kouselas, secretar de stat în ministerul grec de finanţe, citat de Handelsblatt. Cele mai mari două bănci elveţiene administrează fonduri de 20 de miliarde de euro deţinute de persoane fizice din Grecia, scrie Bloomberg. Fondurile ţinute de greci în Elveţia sunt suficiente pentru a putea plăti 85% din datoria publică a ţării, în valoare de 328,5 miliarde de euro, adică 143% din PIB, ceea ce ar pune capăt pe loc problemelor care au pus pe jar întreaga Europă în ultimul an.
Dar pentru că nu se poate atinge de aceşti bani şi aflat sub presiunea obligaţiilor financiare uriaşe şi a partenerilor europeni, executivul de la Atena se grăbeşte să vândă din activele statului, printre care participaţii la grupul telecom OTE (care deţine în România Romtelecom şi Cosmote), banca Postbank şi porturile Atena şi Salonic, pentru a face rost de lichidităţi. Guvernul speră să evite astfel o restructurare a datoriei care ar putea dinamita finanţele întregii Europe.
Pe lângă privatizări, Atena s-a mai angajat să implementeze noi măsuri de austeritate care ţintesc reducerea cheltuielilor cu 6 miliarde de euro, sumă echivalentă cu 2,8% din PIB, scrie presa internaţională.
Anunţarea acestor planuri coincide cu înrăutăţirea condiţiilor de finanţare de pe pieţe pentru statele periferice ale zonei euro, în condiţiile în care agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat cu trei trepte ratingul datoriilor ele