Mihăiţă Spânu (52 de ani) a fost diagnosticat acum zece ani, iar până acum a trecut prin peste 30 de intervenţii chirurgicale. A învins cancerul, dar acum viaţa îi este pusă în pericol de urmele lăsate de intervenţiile medicale. Familia nu mai are resurse financiare şi apelează la bunăvoinţa semenilor.
Până acum zece ani, Mihăiţă Spânu, acum în vârstă de 52 de ani, ducea o viaţă normală. Era şef de sală la un restaurant din Constanţa şi nu era în evidenţa medicilor cu probleme de sănătate. Destinul i s-a schimbat în ziua în care bărbatul a început să acuze dureri mari în partea stângă, la ureche, limbă şi cap. Nu şi-a imaginat niciodată că ar putea fi grav, aşa că diagnosticul a căzut ca un trăznet – cancer la limbă.
„Tata avea o lucrare dentară din metal şi îşi rănise limba în partea stângă. În scurt timp a fost diagnosticat cu cancer la limbă“, povesteşte fiica sa, Lavinia Spânu (20 de ani).
Cobaltoterapia i-a făcut rău
Boala a evoluat rapid. Două luni mai târziu medicii i-au tăiat jumătate de limbă. Au urmat şedinţe de cobaltoterapie făcute la Spitalul Judeţean Constanţa, ce au învins cancerul, dar i-au distrus şi mandibula, fiindcă au fost făcute peste lucrarea dentară de metal. Atunci au început alte necazuri.
„Mult mai târziu, după ce îl distruseseră, am aflat că toate obiectele metalice trebuie date jos de pe corp în timpul radiaţilor“, susţine fiica lui. Familia nu a depus însă nicio plângere la Colegiul Medicilor.
După ce în anul 2004 medicii spuneau familiei Spânu că nu se mai poate face nimic şi că trebuie să se pregătească pentru tot ce este mai rău, la Bucureşti se efectua, în premieră naţională, o operaţie de reconstrucţie a mandibulei. „Echipa condusă de profesorul doctor Ioan Florescu, de la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, s-a luptat ca tata să fie şi astăzi printre noi“, povesteşte Lavinia.
Zeci de op