Sâmbătă, ei vor pune în scenă piesa „Duelul”, în Aula Liceului „Johannes Honterus”
16 olimpici naţionali la Limba şi Literatura Germană se află în aceste zile la Braşov, unde se pregătesc pentru un spectacol omagial, din opera lui Heinrich von Kleist. De altfel, anul 2011 este anul Kleist, anul în care se comemorează 200 de ani de la data morţii sale. Pretutindeni, Kleist este sărbătorit în 2011, în Frankfurt, pe Oder, la Paris, în Berlin, în Elveţia, iar acum chiar şi în România. Institutul Goethe - Bucureşti a fost de părere că şi elevii din România care învaţă limba germană ar fi bine să se implice în acest jubileum şi în evenimentele culturale care decurg de aici. Ministerul Educaţiei a fost de acord cu această idee şi astfel a luat naştere un ,,Theaterworkshop” conceput ca şi o recompensă pentru câştigătorii Olimpiadei Naţionale de Limba Germană Modernă, din 2011.
Elevii de clasa a X-a şi a XI-a, veniţi din toată ţara, s-au pregătit mai întâi în Râşnov, iar ieri au făcut repetiţii la Braşov, la Liceul „Johannes Honterus”. Piesa pe care o vor pune în scenă, una dintre ultimele semnate de Heinrich von Kleist, se numeşte „Duelul”.
Ea va fi prezentată publicului braşovean sâmbătă, în 28 mai, la Aula Liceului „Johannes Honterus”.
Şi-a regizat
propria moarte
În timpul vieţii, lui Heinrich von Kleist (1777 – 1811) nu i s-a acordat prea multă atenţie, fiind considerat un excentric şi un adept al exceselor. Erau puţini aceia care aveau încredere în el, în faptul că va deveni unul dintre marii literaturii germane. Kleist nu a murit în patul lui. Îşi regizează propria-i moarte, trăgându-şi un glonte în cap pe 21 noiembrie 1811, după ce, în prealabil o împuşcă pe Henriette Vogel pe lacul ,,Wannsee” din Berlin. Acest lucru face ca şi viata şi opera lui să fie la fel de fascinante.
„PROFESORUL”. Tinerii se preg