Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi chiar unele forme de reumatism nu mai sunt o raritate printre persoanele cu vârste sub 40 de ani, spun medicii. Alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în nutrienţi, sedentarismul, dar şi nopţile „albe“ sunt cauze ale numărului tot mai mare de tineri cu afecţiuni ale vârstei a treia.
Corpul uman nu a fost „proiectat" pentru stilul de viaţă ce caracterizează epoca modernă. Activitatea fizică, absolut necesară bunei funcţionări a aparatului locomotor, este atât de limitată astăzi, încât articulaţiile se şubrezesc înainte de vreme. Bolile degenerative, cum este artroza, care se manifestau în trecut doar la vârsta a treia, se instalează acum mai devreme de vârsta de 40 de ani.
Sănătatea inimii, sângelui şi plămânilor
„Astăzi, diagnosticăm gonartroza, deteriorarea cartilajului de la nivelul genunchiului, şi la vârsta de 30-40 de ani. Motivele pentru care acest tip de reumatism a devenit mai frecvent în rândul persoanelor tinere sunt sedentarismul şi obezitatea", spune dr. Daniela Opriş, medic specialist în medicină internă şi reumatologie la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Potrivit specialistului, şi durerile din regiunea lombară a coloanei vertebrale sunt de câţiva ani foarte des întâlnite la tineri, iar de vină pentru ele este în principal poziţia incorectă la calculator.
Atac cerebral de la 30 de ani
Nu doar sedentarismul a adus bolile bătrâneţii la persoane abia trecute de vârsta de 30 de ani, ci şi alimentaţia modernă, bogată în grăsimi nesănătoase şi săracă în nutrienţi care ar trebui să menţină supleţea şi elasticitatea vaselor de sânge.
Una dintre consecinţele modului în care ne hrănim astăzi este ateroscleroza, o îngustare a pereţilor arterelor ce apare ca urmare a depunerii de grăsimi (colesterol). Prin acest mecanism este favori