Cercetările şi studiile privind cauzele ce au condus la surparea supermarketului din Ocna Mureş, eveniment produs în 22 decembrie 2010, sunt încă în desfăşurare. În această perioadă este programată documentarea tehnico-economică pentru închidere şi ecologizare, eliminarea efectelor prăbuşirii necontrolate asupra suprafeţei, readucerea terenurilor în circuitul economic şi dezvoltarea durabilă a zonei.
Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii tuturor factorilor implicaţi în găsirea unor soluţii pentru remedierea situaţiei, dar şi pentru eliminarea definitivă a probabilităţii apariţiei pe viitor a unor fenomene asemănătoare în zona Ocna Mureş. La întâlnire au participat, alături de prefect, reprezentantul Ministerului Economiei, Sorin Gaman, director adjunct al Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, Sorin Copăescu, director general “Conversmin”, profesor Florian Zamfirescu, Universitatea Bucureşti şi Gyuri Deak, director general la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti.
La discuţii au mai luat parte reprezentanţi ai Minesa – Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Cluj, directori din cadrul Societăţii Naţionale a Sării şi directorul Salina Ocna Mureş, Sorin Cristea, alături de reprezentanţi ISU Alba şi ai administraţiei locale din Ocna Mureş.
Cei prezenţi au propus crearea unui consorţiu unitar între toţi factorii responsabili, pentru a duce la bun sfârşit toate studiile necesare înlăturării efectelor formării craterului, iar în final executarea lucrărilor de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde. Pentru acestea a fost întocmit un calendar conform căruia pentru început au fost efectuate măsurători cavernometrice la toate sondele, urmate de monitorizarea deformării suprafeţei în zona de influenţă a golurilor subterane de la sondele active,